Verkoopprijzen afstemmen op de magazijnvoorraad

Zo kunt u belangrijke interne kerncijfers opnemen in de prijsstrategie van uw online shop.

Met de Pricemonitor kunnen de verkoopprijzen van uw online shop eenvoudig worden afgestemd op de concurrentiesituatie.
Dat is op zich niets nieuws. Maar wist u dat u nu ook interne bedrijfscijfers, zoals het voorraadniveau, kunt meenemen in uw prijsberekening?

Waarom zou u voorraad moeten opnemen in de prijsoptimalisatie?

Stelt u zich eens voor, u zit aan het begin van de winterperiode en u heeft een topseller slechts in kleine hoeveelheden op voorraad. In de Pricemonitor heeft u een prijsstrategie opgezet die erop gericht is om het item goedkoop en in grote hoeveelheden te verkopen. De gevolgen zijn niet te overzien: u verkoopt uw laatste voorraad goederen met een relatief lage marge en zit midden in de winterperiode zonder producten. Een dergelijke situatie kan zich snel voordoen als u het huidige voorraadniveau niet meeneemt in uw Repricing-strategie.

U kunt het bovenstaande voorbeeld ook positiever formuleren: Stelt u zich eens voor dat u midden in de winterperiode de enige leverancier bent van een bepaalde topseller, omdat de concurrentie elkaar in de beginperiode heeft ondermijnd en nu zonder producten zit. Wat een fantastische marge zou u kunnen realiseren!

 

Voorraden van seizoensgebonden goederen – een belangrijke factor

Het seizoen loopt ten einde - nu draait het erom om alles in een klap te verkopen.
Dit is nog steeds de aanpak van veel (online) retailers.
Ze denken niet ver genoeg vooruit: het zou beter zijn om in het lopende seizoen de prijzen dynamisch aan te passen zodat u een optimale brutowinst behaalt en tegelijkertijd het doel van een leeg magazijn aan het einde van het seizoen bereikt.
De volgende grafiek laat zien hoe de prijs zich idealiter zou moeten ontwikkelen in interactie met de voorraad van seizoensgebonden producten:

Het laden en evalueren van de voorraad in de Pricemonitor

Hoe de voorraad in uw geval in de Pricemonitor kan worden geladen, hangt af van welk winkelsysteem of ERP-systeem u gebruikt:
Voor Shopware, Magento, Plentymarkets, JTL en microtech kunt u eenvoudigweg de voorraad selecteren in de betreffende plugin of tool onder het tabblad "Attribute Mapping". Dat is het: De volgende keer dat u exporteert, wordt de voorraad van elk artikel ook overgedragen.
Nu kunt u de Pricemonitor gebruiken om de voorraad van producten in uw prijsstrategie op te nemen.
Hoe u dit precies doet en welke mogelijkheden u heeft, leest u in onze kennisdatabase:
Formule-gebaseerde voorwaarden in de prijsstrategie

Meer interne bedrijfsgegevens integreren – Business Intelligence

Omdat we de Pricemonitor verder ontwikkelden, hebben we ervoor gezorgd dat u zich niet hoeft te beperken tot voorraad als enige interne kerncijfer van het bedrijf:
In zogenaamde tags kunt u eenvoudig elk kerncijfer in de Pricemonitor laden.
U kunt nu voorwaarden bouwen aan de waarden van deze tags.
Laat uw fantasie de vrije loop: Definieer twee formules en vergelijk ze - hier een wat complexer voorbeeld:

Voorraad_intern + Voorraad_FBA < minimumvoorraad * 1,1 + 2

De voorwaarde wordt altijd gedefinieerd volgens het schema:
Formule A | Vergelijkingsoperator | Formule B

In de Strategy Toolbox van de Pricemonitor kunt u vervolgens instellen hoe de prijs moet worden berekend als de ingestelde voorwaarde van toepassing is.
Hier kunt u uw prijs direct oriënteren op de concurrentie (met instelbare doelpositie, prijsverschil, prijs afronding, etc.) of de prijs berekenen aan de hand van een formule op basis van interne bedrijfsfactoren.

Hier zijn enkele interne bedrijfsgegevens die nuttig kunnen zijn voor het opzetten van een voorraad gerichte prijsstrategie:

  • Omwentelingssnelheid of omloopfrequentie van de voorraad
  • Gemiddelde opslagperiode
  • Voorraad/voorraad van goederen
  • Opslagkosten
  • Levertijd (van fabrikant of groothandelaar)
  • Hoeveelheid van de huidige bestelling (van fabrikant of groothandelaar)
  • Dagen tot volgende levering

Dit maakt concurrerende Repricing tot echte business intelligence!

Aangezien alle Pricemonitor integraties (Shopware, Magento, Plentymarkets, JTL, microtech etc.) over het algemeen de export van artikelkenmerken en bedrijfs kerncijfers ondersteunen, is deze nieuwe functie direct voor u beschikbaar.
Het enige wat u hoeft te doen is ervoor te zorgen dat de betreffende informatie (bijv. voorraadniveau of omloopfrequentie) in uw systeem aan elk artikel als een 1-op-1 artikel kenmerk wordt toegewezen.

Top

"Heeft u nog vragen?
Ik wil u graag helpen."

Skip Aertssen Country Manager

"Waarom belt u me niet gewoon:"

+49 6151 8008320

"Of schrijf mij een e-mail."

mail@patagona.nl

x